autobiografie 

Annelie Pieters – Wolfs

Annelie
Pieters-Wolfs

Annelie Pieters Wolfs, geboren 1949 op Kasteel Oost in Oost-Maarland, ontwikkelde al op jonge leeftijd een passie voor kunst.

Kasteel Oost in Oost-Maarland, is een historisch juweel dat diepgeworteld is in de Limburgse geschiedenis. Het kasteel is gelegen in het pittoreske dorp Oost-Maarland, in de buurt van Maastricht, Nederland. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de middeleeuwen, en het heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan. Hier ontwikkelde ze al op jonge leeftijd een passie voor kunst.

Een leuk weetje, het kasteel wordt momenteel gerestaureerd. Het is de bedoeling dat het kasteel weer in oude glorie wordt hersteld en krijgt een herbestemming als hoogwaardig hotel met restaurants. 

Op slechts 16-jarige leeftijd begon ze haar artistieke reis door een teken cursus te volgen aan de befaamde Famous Artist School in Amsterdam. De Famous Artist School is eigenlijk een Amerikaanse kunstacademie die is opgericht in 1948 in Westport, Connecticut. Het is een bekende school voor kunstenaars, opgericht door een groep beroemde kunstenaars, waaronder Norman Rockwell, Albert Dorne, en anderen. Hier zette Annelie haar eerste stappen op het pad van artistieke expressie.

In de late jaren ’70 ontdekte Annelie de veelzijdigheid van keramiek bij de Stichting Culturele en Creatieve Vormgeving in Maastricht. Haar artistieke horizon werd verder verbreed toen ze begon te werken met Tiffany glaskunst. Tiffany glaskunst verwijst naar de kunst van het vervaardigen van glas-in-loodramen, lampen en andere decoratieve objecten, zoals juwelen, volgens de stijl die is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Tiffany Studios, opgericht door Louis Comfort Tiffany. Deze kunstvorm bloeide vooral aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw.

Tiffany

Tiffany glaskunst kenmerkt zich door levendige kleuren, organische vormen en gedetailleerde ontwerpen. De kunstenaars bij Tiffany Studios gebruikten een breed scala aan glas, waaronder opaalglas, druipglas en gestructureerd glas, om unieke en levendige effecten te creëren.

Deze periode markeerde het begin van haar experimenten met verschillende kunstvormen, en het vormde de basis voor haar latere onafhankelijke carrière als kunstenaar.

Vanaf 1987 koos Annelie ervoor om als zelfstandig kunstenaar verder te gaan. Ze specialiseerde zich in het combineren van klei en glas in haar werken, die voornamelijk figuratief en kleurrijk zijn. Haar artistieke reis evolueerde verder toen ze besloot om naast keramiek ook haar schilderijen en viltwerk te integreren, waardoor ze een unieke synergie tussen verschillende artistieke disciplines bereikte.

raku

Annelie Pieters Wolfs is vooral bekend geworden door haar expertise in raku gestookte keramiek, een speciale stooktechniek oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Raku staat voor vreugde, geluk, voldoening, comfort en eenvoud, waarbij toeval een cruciale rol speelt. Haar zelfgemaakte glazuren voor het raku stoken hebben haar erkenning en internationale bekendheid opgeleverd.

Tegenwoordig combineert Annelie met meesterlijk vakmanschap chamotte klei met haar schilderijen en viltwerk. Haar unieke artistieke visie komt tot uiting in de harmonieuze samensmelting van verschillende media. Haar werken, doordrenkt met vreugde en geluk door toeval, worden wereldwijd gewaardeerd en tentoongesteld in diverse galeries, waarmee ze haar plaats heeft verdiend in de internationale kunstgemeenschap.

Scroll naar boven